Skip to content

“Olen õnnelik, sest meil läks väga hästi,” avaldas WAFi juht, juhendaja ja vendade Monakute ema Meeli Pärna. “Kaks tantsu võitsid ja üks oli nominent, siin pole millegi üle nuriseda. Lapsed olid väga tublid.”

Koolitantsu festivali üleriigiline finaal läinud nädalavahetusel Paide kultuurikeskuses osutus pärnakatele väga edukaks. Triumfi nautis tantsukool WAF Dance, mis valiti kahel korral festivali laureaadiks ja korra nominendiks, tulles oma finaali jõudnud kolme tantsuga kolme parema hulka.

6.–9. klassi tantsude “Kus on kodu” (esikoht ehk laureaat) ja “Apocalypto” (2.–3. koht ehk nominent) autor on Ann-Marii Reiväli, 4.–7. klassi tänavatantsu “Vaimudest viidud” (laureaat) koreograaf on Markus Monak.

Rohkelt auhindu pälvisid Tallinna Carolina tantsustuudio ja WAFi ühisprojektid. Kõigi kolme nominentide hulka tõusnud tantsu, 4.–7. klassi show-tantsu “Staari pisarad”, 10.–12. klassi tänavatantsu “Huda” ja vabatantsu “Elu rööpad” looja on WAFi kasvandik ja Pärnu koolinoor Markus Monak, kes vend Margiga astus osas Carolina stuudio omaloodud kavades tantsijana üles.

Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õppiv Monak noppis ühes oma koolikaaslastega lõppvõistluselt neljandagi auhinna, tulles tantsuga “Ärtu Emand ehk õigus vabadusele” laureaadiks üldhariduskoolide ehk kooli tantsu kategoorias.

Pärna möönis, et neil on varasemail aastail Koolitantsul stabiilselt hästi läinud, kuid selle aasta pluss oli, et mõlemad 7.–9. klassi vanuseastme tööd kandsid sügavat sõnumit.

“See ilmselt mängis väga suurt rolli,” arvas Pärna. “Tantsijate sünergia toimis väga hästi ja neil oli, mida öelda.”

Võitjaks tulnud Ann-Marii Reiväli tantsus “Kus on kodu” kandsid noored öist meresina meenutavas valguses neoonpäästeveste ja see puudutas põgenike teemat võtmes, et mida sa teed, kui paged sõja jalust ja tundub, et nüüd on kõik hästi, aga kaldale jõudes avastad ennast tagasi alguses.

Reiväli koreograafiaga ja nominendiks valitud “Apocalypto” ennustas lõppu, vihjates sellele, kuhu maailm võib jõuda.

Markus Monaku koostöö Tallinna Carolina stuudioga sai alguse sellest, et nad on sõitnud WAFiga paar korda ühe bussiga Tšehhi võistlema. “Saime niimoodi omavahel paremini tuttavaks. Tantsijad ju sõbrunevad kiiresti,” märkis Pärna.

Mullu osaleti samamoodi koos Koolitantsul CAFi nime all ja võideti Koolitantsu vabatantsu kategoorias. Suviti korraldab Carolina stuudio Pärnumaal tantsulaagri ja nende treener Merle Kaare kutsus Monaku mullu suvel sinna koreograafiat looma, omaealisi ja nooremaid õpetama. Sellest laagrist kasvaski välja vähemasti üks tantsudest, mis jõudis tänavuse Koolitantsu finaali.

Kuna koostegemine klappis, käibki Markus nüüd nädalavahetustel ja koolivaheaegadel Tallinnas koreograafiat seadmas ja sealseid noori juhendamas.

Rõõmustava saagiga tulid koju Janne Ristimetsa tantsustuudio ja Laine Mägi tantsukoolgi.

Nominentide ehk kolme parema sekka jõudsid Janne Ristimetsa tantsustuudio mõlemad finaali pääsenud tantsud: “Ingli valgus” mudilaste ehk lastetantsude kategoorias ja “Valgustav pimedus” 4.–7. klassi vabatantsude arvestuses, mõlema autor Janne Ristimets.

Laine Mägi tantsukool tõusis 2.–3. kohale 4.–7. klassi estraaditantsuga “Kohtume!”, tantsu looja on Ingrid Jasmin.

Koolitantsu finaalis kanti kolmel kontserdil laupäeval ja pühapäeval ette 113 tantsu, auhinnad jagati välja paarikümnes kategoorias, peale selle valiti TV6 vahendusel rahva lemmik.

Rahva lemmiku tiitlile pääsesid piirkondlikust voorust ja TV3 veebiportaali finalistide rahvahääletusest Pärnumaalt võistlema kaks tantsu: Sütevaka humanitaargümnaasiumi “Ärtu emand ehk õigus vabadusele” ja Janne Ristimetsa tantsustuudio kava “Libapunane”.

Rahva lemmiktantsuks ja -esitajaiks osutusid Maerobicu tantsustuudio noored Viljandist. Tantsuhullusel parima tantsija valimisel pärnakad ei osalenud.

Tantse hindas tänavu žürii koosseisus Ruslan Stepanov, Kaie Kõrb, Nele-Liis Vaiksoo, Eliisa Sirelpuu, Kaja Kreitzberg, Keiu Virro ja Riitta Aittokallio.

Allikas: Anu Jürisson, Pärnu Postimees, 4.aprill 2017

Meeli Pärna: tantsijate sünergia toimis väga hästi ja neil oli, mida öelda

  • by