Skip to content

Tallinna linna valitsemine tõestab vana tõdemust, et absoluutne võim korrumpeerub. Keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuuga on pikemat aega seotud kahtlused, et tema isiklikud erahuvid ja avalikud huvid on lootusetult sassi läinud. Ei möödu päevagi ilma lugudeta korruptsioonikahtlustest pealinna jäätmemajanduses või piltideta kuhjuvatest prügihunnikutest.

Sellele vaatamata naeratab abilinnapea Sarapuu lõbusalt ja püüab veenda, et kõik on korras. Neile, kes julgevad väita vastupidist, loeb ta õpetussõnu ettevõtlusest. Elanikke aga meelitab silma kinni pigistama tasuta prügiveoga, lisamata et linna maksumaksja maksab kõik kinni.

Minul ei ole mitmekümne aastast ettevõtluskogemust, ühtlasi ei ole ma olnud linnavalitsuse liige ega pidanud juhtima valdkonda, kus isiklikud erahuvid ja avalik huvi ristuvad. Olen pereema, kes iga päev peab arvet väljaminekute ja sissetulekute üle, hoolitseb selle eest, et tema lastel oleks hea elukeskkond ning soovib, et linnajuhid ajaks ainult linna asja. Et nad inimeste soove kuulaks ja märkaks ning neid austaks.

Tallinlased on rahulolematud

Lugupeetud abilinnapea, kinnitan Teile, et inimesed on rahulolematud. Tallinlased ei soovi oma maja juurde üleajavaid prügikonteinereid. Nad ei ole rahul sellega, et prügimajandust juhtivat abilinnapead saadavad kahtlused, et teda juhib isikliku rahakoti paisutamise huvi, mitte avalik huvi. Nende pahameelt ei leevenda ka Meelis Pai ohverdamine Linnahalli hämarate tehingute tõttu ega Jäätmekeskuse juhi süüdlaseks tegemine. Prügiveolepingute lõpetamine ilma lahenduseta, kes prügi edaspidi ära viib, on lihtsalt uskumatult rumal.

Tallinlased soovivad, et nende majaesine oleks puhas ja korras. Et prügivedu, mille eest nad maksavad, töötaks tõrgeteta. Et prügikonteinerid ei ajaks üle ääre. Et linnavalitsust võiks usaldada ega peaks mõtlema, kas ja kui palju jälle maksumaksja tagant raha pihta pannakse.

Läbinähtav huvide konflikt

Inimesed on rahulolematud ja seda põhjusega. Õhus on kahtlused, mis vajavad selgust ja abilinnapea ennast õigustavatest sõnadest jääb üksi väheks. Kes usub abilinnapead, kes tegi maksumaksja raha eest endale valimiskampaaniat, kutsudes inimesi Hiiu staadioni avamisele? Hiljem tunnistas kriminaalkaristuse kartuses oma eksimust ja maksis raha tagasi. Sel korral püüab ta kahtlusi hajutada äri samanimelisele pojale üleandmisega. See on läbinähtav. Huvide konflikt on ilmne, peitmatu ja lahendamatu ka poja inimkilbina kasutamise puhul. Otsused on juba tehtud ja peaministrierakonda kuuluv abilinnapea Arvo Sarapuu on need teinud linnavalitsuse liikmena, kes juhib pealinna prügivaldkonda.

Vastavalt seadusele peab Tallinna linn korraldama oma elanike kvaliteetse prügiveo, otsused peavad olema avalikud ja ausad. Ma soovin, et korralagedus Tallinna prügimajanduses saaks likvideeritud ning korteriühistuid ei jäetaks oma prügimuredega üksi. Korteriühistud ei ole süüdi linnavalitsuse valedes valikutes ega pea nende eest vastutama. Volikogu liikmena aga loodan, et Tallinna Linnavolikogu tellib sõltumatu auditi selgitamaks välja Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu varjatud ärihuvid pealinna prügiäris.

Tallinna inimesed väärivad antud küsimuses selgust ning kui ilmneb Arvo Sarapuu poolne abilinnapea ametikoha ärakasutamine isiklikes ärihuvides, siis tuleb ta oma kohalt minema lüüa.

Allikas: Delfi, 13.aprill 2017

 

Õnne Pillak: prügiveolepingute lõpetamine lahenduseta, kes prügi edaspidi ära viib, on uskumatult rumal

  • by