Kohtume Kaja Kallasega Brüsselis e-valitsemise teemalisel konverentsil. Äsja on lõppenud vestlusring „Reeglid digitaalmaailmas – majandus versus inimõigused”, kus teiste seas esines ka Kallas. Vestlusel osales küll mitu digiteema eksperti, kuid kohati jäi arutelult mulje, nagu oleks Euroopa interneti alles eile avastanud ning nende jaoks on tegemist uue ja tundmatu maailmaga.

kaja_kallas_ep_0Just lõppenud paneelil ütles Euroopa digitaalõiguste organisatsiooni (EDR – European Digital Rights) tegevjuht Joe McNamee, et internetis ei saagi kõiki piiranguid kaotada, sest see oleks sama, nagu liikluses valgusfooride kaotamine. Arvestades, et samal ajal kestab meil Euroopa Liidus endiselt „valede” riikide, sealhulgas Eesti, e-diskrimineerimine geoblokeeringuga, tundus see päris kohatu võrdlus. Mida te sellest arvate?

Siin on mitu aspekti. McNamee ütles, et regulatsioonid ei ole alati saatanast. Ehk väide, et regulatsioon ainult pärsib uuendust, ei vasta tõele. Meil on mingeid reegleid ikka vaja ja ma olen temaga nõus. Eestis on digitaalsete teemadega hästi, sest meil oli juba 2000. aastal baasregulatsioon, mis võimaldas digitaalset allkirja ja krüpteeritud suhtlemist internetis. Tänu sellele saime ehitada nii e-maksuameti kui ka muud digiteenused.