Skip to content

Teadus- ja arendusnõukogus (TAN) on esindamata humanitaarvaldkond ning teadusmaailmas ei ole pööratud piisavalt tähelepanu loovteaduste mõjule riigi arengu kontekstis tervikuna, leiab riigikogu kultuurikomisjoni esimees Laine Randjärv.

„Ajal, mil just Eesti humanitaarteaduse reitingud tõusevad maailma ülikoolide pingereas, ei ole humanitaarteadlaste potentsiaali Eesti majanduse arengumootori lisajõuna piisavalt hästi ära kasutatud. Loomemajandus ja loovteadused saavad anda olulise panuse Eesti riigi majanduse arenguks,“ rääkis Randjärv riigikogu arutelul teadus- ja arendustegevuse olukorrast.
LaineRReformierakonna fraktsiooni nimel peetud sõnavõtus tõi ta välja, et loovteadustega on seotud ka meie olulised mäluasutused, sealhulhas näiteks Eesti Kunstimuuseum, aga ka maailmakuulsad kultuurivaldkona sündmused nagu laulu- ja tantsupeod, PÖFF ning teised, mis toovad Eestisse erialateadlasi ja huvilisi tervest maailmast.

„Nende sündmuste ettevalmistamine nõuab taaskord ka teaduslikku vaatenurka – kultuuriajaloo tundmist. Loovteaduste hulka kuuluvad kultuuriajaloo, muusika-, kunsti- ja teatriteadus peavad aga aina tõestama oma olemasolu vajalikkust mitte ainult reaal- või loodusteadustega konkureerides, vaid ka humanitaarvaldkonna siseselt,“ märkis Randjärv.

Ta lisas, et peab oluliseks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Eesti Kunstiakadeemia püsimist iseseisvate avalikõiguslike ülikoolidena.

„Leian, et nendes kõrgkoolides tehtav teadustöö ja selle tulemused peaks olema nii kultuuri- kui ka haridus- ja teadusministeeriumis tehtavate otsuste ja ettepanekute, arengukavade ning strateegiate tegemisel oluliseks arvestatavaks teguriks. Kui aga rääkida kõrgkoolide konsolideerimisest, siis peaks just Muusika- ja Teatriakadeemiasse ning Kunstiakadeemiasse kontsentreerima kultuuriteadustega seonduva,“ lausus Randjärv lõpetuseks.

Allikas: Eesti Reformierakond, 16.detsember

Laine Randjärv: loovteadused on Eesti arengumootor