Skip to content

Tartu ülikooli emeriitprofessor, rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit ja Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi juhtivteadur Allan Puur avaldasid tänasel kohtumisel tervise- ja tööminister Urmas Kruusega toetust Reformierakonna algatusele maksta alates kolmandast lapsest toetust 300 eurot.

“Võluvitsa, kuidas soodustada rahvastiku juurdekasvu, pole loomulikult välja suudetud mõelda, aga perepoliitikasse tuleb pidevalt investeerida. Vanemahüvitis on toimiv asi, aga peab mõtlema edasi. Leian, et kolmanda lapse toetuse tuntav tõstmine on väga hea asi. Sellest tekib hoiak, et riik hoolib lastest ja peredest. Kui seda tunnet ei ole, siis see laste saamist ju ei soodusta,” ütles Tartu ülikooli emeriitprofessor, rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit.

“Riik peab andma eeskuju, et paljulapselisust ühiskonnas väärtustatakse. Kolm last peres ei tohiks olla midagi erakordset, vaid uus normaalsus,” lausus Tiit.

Ene-Margit Tiidu sõnul on kolmanda lapse toetusel oluline sotsiaalne mõju. “Kolmandast lapsest on palgasaajaid peres vähem kui kulutajaid. 300 eurot on minu arvates vägagi sobiv number, arvestades meie keskmist palka. Kolmanda lapse toetus ei ole olemuselt sotsiaalabi, vaid demograafiline meede.”

“Tegemist on kindlasti tõsise ja hea algatusega, mille üle on oluline ühiskonnas edasi arutada ja laiemat debatti pidada,” sõnas Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi juhtivteadur Allan Puur.

Täna korraldas Reformierakond Riigikogus 3. lapse 300 eurose toetuse idee arutelu – “Kuidas soodustada rahvastiku juurdekasvu ja tagada eestlaste püsimajäämine?” Kohtumisel osalesid Tallinna Ülikooli Eesti Demograafia Instituudi juhtivteadur Allan Puur ning Tartu ülikooli emeriitprofessor, rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit.

3. lapse 300 eurone toetus on Reformierakonna programmi demograafia peatüki idee, mille kohaselt rahvastiku juurdekasvuks ja kolmandate laste sünni ergutamiseks maksab riik peale vanemahüvitise lõppu alates kolmandast lapsest igale lapsele 300 eurot kuus.

Lisaks kolmandaid ja enamaid sünde ergutavale toetusele toetab Reformierakond uute lasteaiakohtade loomist, tekitades aastaks 2019 juurde täiendavalt 1200 lapsehoiukohta, et kaotada sõimekohtade puudujääk.

Allikas: Eesti Reformierakond, 20.jaanuar 2015

Eesti juhtivad rahvastikuteadlased toetavad Reformierakonna 3. lapse 300 eurose toetuse ideed