Skip to content

Kuressaares Lootsi tänaval asuv kinnistu, mis on aastate jooksul muret teinud nii naabritele kui ka linna heakorraametnikele, sai tänu tragidele linlastele hoopis uue ilme.

Heatahtliku ettevõtmise taga oli Reformierakonna naisteklubi NaiRe, kes haaras seltsi ka mõned suurema rammuga mehed. NaiRe klubi president Kersti Vaga oli talgute eestvedaja ning tema sõnutsi oli neil üks aktsioon sügisel ja nüüd teine kevadel.

“Tegime puhastustöid vanahärra Kaljo Vinni koduõues,” ütles Vaga Saarte Häälele. Tema sõnutsi korrastasid nad hoovi, kogusid sodi kokku, võtsid vana päevinäinud aia maha, lõikasid puude oksi ja istutasid lilli ehk teisisõnu – tegemist oli pesuehtsate talgutega. Kokku koguti kinnistult kaks konteineritäit sodi ja oksi.

Üks talgupäev tuleb Vaga sõnul aga veel ette võtta. Kuna vana ja väsinud aed sai kinnistu ümbert maha võetud, on neil soov teha kas täiesti uus aed või istutada hekk. “Mõtlemegi, kuidas saame seda tööd jätkata,” rääkis Vaga. “Kaljo on juba 80-aastane härrasmees ja ta oma jõud ei hakka enam peale.”

Kersti Vaga märkis, et kinnistuomanik oli üritanud alles eelmisel päeval ka ise kinnistut ümbritsevat aeda jõudumööda parandada. Nüüd on tal aga oodata kas uut aeda või hoopis hekki. Kumb ja kuidas rajatud saab, otsustatakse Vaga sõnutsi lähipäevil. Siis lepitakse ka kokku, millal see teine talgupäev toimub.

Mõte Kaljo Vinnile appi minna tuli NaiRe liikmel, Kuressaare päevakeskuse eelmisel juhatajal Tiia Tammsalul. Kersti Vaga rääkis, et kuna Kaljo oli harjunud päevakeskuses söömas käima, tundis Tammsalu teda väga hästi.

Probleem kinnistuga oli seega teada, mistap otsustatigi viimaks midagi ette võtta. “Saime temaga nüüd kõik lõpuks suurteks sõpradeks. Ta oli väga tänulik selle eest, et ta koduõu sai puhtaks ja korda,” tunnistas ettevõtmise eestvedaja.

Kaljo Vinn on kõigile heatahtlikele talgulistele väga tänulik. “Palju ilusam on hädasolijat abistada, selle asemel, et hurjutada,” leidis Vinn appitõtanute aktsiooni iseloomustades. “Mina olen neile loomulikult südamest tänulik,” kinnitas ta ja teadis samuti lisada, et talgulised lubanud talle veel appi tulla.

Pühapäevane talgupäev Lootsi tänava kinnistu hoovis kestis ühtekokku umbes kuus tundi ning appi tõttas Kaljo Vinnile neli naist ja neli meest: Kersti Vaga, Eva Tamkivi, Piia Järveots, Tiia Tammsalu ning Anton Teras, Andi Vaga, Kalle Laanet ja Alar Tammsalu.

Lootsi tänava kinnistu heakorra teemat on viimastel aastatel kajastatud mitmeid kordi. Asjal on olnud kaks tahku: kinnistu suhteliselt räämas väljanägemine ja kassid. Kuna Kaljo Vinni hoovis on aja jooksul varju ja kehakinnitust leidnud justnimelt hulk kasse, on see pahandanud naabreid ja linnavalitsejaid. Teadaolevalt elab seal ka praegu mõni kass, kuid vähemalt heakorra osas leidis teema nüüdse aktsiooniga viimaks kena lahenduse.

Allikas: Saarte Hääl, 29.04.2014

lootsi-8-of-17

Foto: Sander Ilvest

Tekst: Kertu Kalmus “Kaaslinlased tõttasid vanahärrale kinnistu heakorrastamisel appi”

Saaremaa NaiRe naised tõttasid appi vanahärrale kinnistu heakorrastamisel

  • by