Skip to content

Homne Riigikogu istung algab Reformierakonna fraktsiooni arupärimisega peaminister Jüri Ratasele, millega soovitakse teada, miks valitsus ei tegele piirikaubanduse piiramise ja aktsiiside langetamisega. „Peaminister peab aru andma, miks laekub valitsuse prognoosi järgi aktsiise ja käibemaksu sel aastal 216 miljonit eurot vähem ning mis põhjusel ei võeta piirikaubanduse ohjeldamiseks mitte midagi ette,“ ütles arupärimise esitajate nimel fraktsiooni aseesimees Maris Lauri.

„Alles oktoobris 2016 soovisid keskerakondlased teada, kas valitsus ikka kooskõlastab naabritega aktsiisimäärasid. Tol ajal olid nad kindlal seisukohal, et aktsiisipoliitika kujundamisel peab arvestama naabritega, sest ainult siis täidavad aktsiisid oma eesmärki ning oleksid tõhusad,“ tuletas Lauri meelde. „Millegipärast on nad tänaseks selle unustanud. Kehtivad aktsiisimäärad on naabritega võrreldes liiga kõrged ja on juba ammu ületanud Eesti elanike taluvusläve.“

„Hiljutise Maksumaksjate liidu tellitud ja KPMG poolt läbiviidud uuringu kohaselt oleks piirikaubandus võimalik tagasi pöörata ja selle pealt teenida 100 miljonit eurot täiendavat maksutulu.“ Endise rahandusministri sõnul on arusaamatu, miks valitsus eksperte kuulda ei võta, oma aktsiisipoliitika viga ei tunnista ning vajalikke samme ei astu.

„Aktsiiside langetamise asemel otsustasid nad hoopis 2017. aasta suvel tõsta lahja alkoholi aktsiisi korraga 70%, mis andis veelgi suurema hoo sisse piirikaubandusele,“ tõi Lauri välja.

„Reformierakond on Riigikogus neli korda sisse andnud eelnõu eesmärgiga alandada alkoholiaktsiisi, et pöörata piirikaubandus Eesti jaoks positiivsemasse seisu. Seni on vasakkoalitsioon meie eelnõud maha hääletanud ning üha kasvavat piirikaubandust ning maksude väljavoolu tegevusetult pealt vaatanud,“ lisas Lauri.

„Selleks, et aidata Keskerakonnal oma varasemaid seisukohti aktsiisimäärade kooskõlastamisest naabritega meelde tuletada, esitasime peaministrile nende enda küsimused,“ võttis Lauri kokku arupärimise esitamise põhjuse.

Lisainfo
Maris Lauri
Reformierakonna fraktsiooni aseesimees
maris.lauri@riigikogu.ee

Allikas: Eesti Reformierakond, 14.oktoober 2018

Maris Lauri: valitsuse ebaõnnestunud aktsiisipoliitika vajab muutmist

  • by